Skąd mam wiedzieć, ile miara kąta ujemna jest równa mierze kąta dodatniego?
Np. \(\displaystyle{ \sin( -270^{\circ} )= \sin 90^{\circ}}\) W której ćwiartce? Wydaje mi się, że w 1?
chciałabym, żeby wytłumaczono mi na przykładach:
\(\displaystyle{ \sin( -74^{\circ} )=\\
\ctg( -450^{\circ} )=\\
\cos( -180^{\circ} )=\\
\tg( -720^{\circ} )=}\)
itd.
Aha, skąd dowiedzieć się w której ćwiartce znajdują się np. \(\displaystyle{ 1200^{\circ} ,\ 1820^{\circ}}\)?
Trygonometria - wzory redukcyjne
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 25 paź 2011, o 11:10
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
Trygonometria - wzory redukcyjne
Ostatnio zmieniony 27 paź 2011, o 17:34 przez ares41, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Trygonometria - wzory redukcyjne
\(\displaystyle{ \sin\left( - \alpha \right)=-\sin\left(\alpha \right)}\)
\(\displaystyle{ \cos\left( - \alpha \right)=\cos\left(\alpha \right)}\)
\(\displaystyle{ \tg\left( - \alpha \right)=-\tg\left(\alpha \right)}\)
\(\displaystyle{ \ctg\left( - \alpha \right)=-\ctg\left(\alpha \right)}\)
Jak sprawdzić w której ćwiartce jest \(\displaystyle{ 1200}\)
Podziel przez \(\displaystyle{ 360}\) i sprawdz resztę z tego dzielenia
\(\displaystyle{ \cos\left( - \alpha \right)=\cos\left(\alpha \right)}\)
\(\displaystyle{ \tg\left( - \alpha \right)=-\tg\left(\alpha \right)}\)
\(\displaystyle{ \ctg\left( - \alpha \right)=-\ctg\left(\alpha \right)}\)
Jak sprawdzić w której ćwiartce jest \(\displaystyle{ 1200}\)
Podziel przez \(\displaystyle{ 360}\) i sprawdz resztę z tego dzielenia
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 25 paź 2011, o 11:10
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
Trygonometria - wzory redukcyjne
Czyli dobrze rozumiem?
\(\displaystyle{ 1200^{o}}\):\(\displaystyle{ 360^{o}}\) zostaje \(\displaystyle{ 120^{o}}\) II ćwiartka
\(\displaystyle{ 1820^{o}}\):\(\displaystyle{ 360^{o}}\)zostaje \(\displaystyle{ 20^{o}}\) I ćwiartka
A co do
\(\displaystyle{ 1200^{o}}\):\(\displaystyle{ 360^{o}}\) zostaje \(\displaystyle{ 120^{o}}\) II ćwiartka
\(\displaystyle{ 1820^{o}}\):\(\displaystyle{ 360^{o}}\)zostaje \(\displaystyle{ 20^{o}}\) I ćwiartka
A co do
niestety tego nie kumam z definicji, prosiłabym o wytłumaczenie mi na jakimś konkretnym przykładzieKacperdev pisze:\(\displaystyle{ \sin\left( - \alpha \right)=-\sin\left(\alpha \right)}\)
\(\displaystyle{ \cos\left( - \alpha \right)=\cos\left(\alpha \right)}\)
\(\displaystyle{ \tg\left( - \alpha \right)=-\tg\left(\alpha \right)}\)
\(\displaystyle{ \ctg\left( - \alpha \right)=-\ctg\left(\alpha \right)}\)