Oblicz:
\(\displaystyle{ \sin 7,5^\circ}\) oraz \(\displaystyle{ \cos 7,5^\circ}\).............bez użycia kalkulatorów, tablic, oraz innych.
Czy można obliczyć bez użycia kątów połówkowych?
Oblicz sin
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 4 paź 2011, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lipowiec
Oblicz sin
Ostatnio zmieniony 25 paź 2011, o 21:06 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol stopnia to \circ.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol stopnia to \circ.
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Oblicz sin
Zauważ, że \(\displaystyle{ \sin 7,5^\circ=\sin \frac{15}{2}^\circ}\).
\(\displaystyle{ \sin 15^\circ=\sin\left( 45^\circ-30^\circ\right)}\) - a to obliczysz ze wzoru na sinus różnicy. Następnie skorzystaj ze wzorów:
\(\displaystyle{ \left| \sin \frac{x}{2} \right|= \sqrt{ \frac{1-\cos x}{2} } \\
\left| \cos \frac{x}{2} \right| = \sqrt{ \frac{1+\cos x}{2} }}\)
\(\displaystyle{ \sin 15^\circ=\sin\left( 45^\circ-30^\circ\right)}\) - a to obliczysz ze wzoru na sinus różnicy. Następnie skorzystaj ze wzorów:
\(\displaystyle{ \left| \sin \frac{x}{2} \right|= \sqrt{ \frac{1-\cos x}{2} } \\
\left| \cos \frac{x}{2} \right| = \sqrt{ \frac{1+\cos x}{2} }}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 4 paź 2011, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lipowiec