Rozwiąż równanie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
karl153
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 27 wrz 2011, o 20:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wroclaw
Podziękował: 7 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: karl153 »

\(\displaystyle{ cos( \frac{x}{2}+ \frac{ \pi }{6} )=0}\)
ewidentnie prosi się aby użyć wzór
\(\displaystyle{ cos( \alpha + \beta )=cos \alpha cos \beta -sin \alpha sin \beta}\)
jednak pierwsza linijka rozwiązania to;
\(\displaystyle{ \frac{x}{2}+ \frac{ \pi }{6} = \frac{ \pi }{2}+k \pi}\) ... dlaczego tak jest ?
octahedron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3568
Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 910 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: octahedron »

Bo \(\displaystyle{ \cos\alpha=0}\) dla \(\displaystyle{ \alpha=\frac{\pi}{2}+k\pi}\)
karl153
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 27 wrz 2011, o 20:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wroclaw
Podziękował: 7 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: karl153 »

okres cosinusa to \(\displaystyle{ 2 \pi}\) więc nie powinno być \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{2}+2k \pi}\) ?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: piasek101 »

karl153 pisze:okres cosinusa to \(\displaystyle{ 2 \pi}\) więc nie powinno być \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{2}+2k \pi}\) ?
Tu nie.
Zobacz (wykres) jak często cosinus trafia na oś X.
ODPOWIEDZ