Udowodnij, że
\(\displaystyle{ \cos (\alpha + \beta) = \cos \alpha \cos \beta - \sin \alpha \sin \beta}\)
oraz
\(\displaystyle{ \cos (\alpha - \beta) = \cos \alpha \cos \beta + \sin \alpha sin \beta}\)
Wzór na cosinus sumy i róznicy
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 4 paź 2011, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lipowiec
Wzór na cosinus sumy i róznicy
Ostatnio zmieniony 24 paź 2011, o 21:18 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Sinus to \sin, kosinus to \cos, całe wyrażenie umieszczaj w jednych tagach TEX
Powód: Sinus to \sin, kosinus to \cos, całe wyrażenie umieszczaj w jednych tagach TEX
- JakimPL
- Użytkownik
- Posty: 2401
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 459 razy
Wzór na cosinus sumy i róznicy
Kod: Zaznacz cały
http://www.math.us.edu.pl/~pgladki/faq/node98.html
Najłatwiej chyba dowodzi się to geometrycznie (bądź wektorowo).
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 4 paź 2011, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lipowiec
Wzór na cosinus sumy i róznicy
OK. a czy mozna udowodnic to, stosujac inne wzory tzn. redukcyjnie. i czy moglbys mi to napisac??
- JakimPL
- Użytkownik
- Posty: 2401
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 459 razy
Wzór na cosinus sumy i róznicy
Kod: Zaznacz cały
http://www.rasmus.is/pl/T/g/Su57k02.htm