Równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
h5n11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 10 kwie 2011, o 00:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 64 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: h5n11 »

Proszę o pomoc
\(\displaystyle{ \tg x = \tg \frac{1}{x}}\)

Zrobiłem to tak:
\(\displaystyle{ \tg x = \ctg x\\ \frac{\sin x}{\cos x} = \frac{\cos x}{\sin x} \\ \cos ^{2} x - \sin ^{2} x = 0\\ \cos ^{2} x - 1 + \cos ^{2} x = 0 \\2\cos ^{2}x = 1}\)
Czy dobrze? Bo jakieś dziwne odpowiedzi mają wyjść..
Ostatnio zmieniony 24 paź 2011, o 18:18 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a
Marcinek665
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1824
Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice, Warszawa
Podziękował: 73 razy
Pomógł: 228 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: Marcinek665 »

\(\displaystyle{ \tg \frac{1}{x} \neq \ctg x}\)
h5n11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 10 kwie 2011, o 00:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 64 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: h5n11 »

W takim razie jakaś wskazówka?
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: ares41 »

\(\displaystyle{ \tg {a}=\tg{b} \Leftrightarrow a=b+k\pi}\)
h5n11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 10 kwie 2011, o 00:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 64 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: h5n11 »

Ech, nici z tej wskazówki
Awatar użytkownika
Fuv
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 74
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 15:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdansk
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 7 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: Fuv »

\(\displaystyle{ \tg{x} = \tg{ \frac{1}{x} } \Leftrightarrow x = \frac{1}{x}+k\pi}\)

I co dalej zrobiłeś, że nici Tobie wyszły?
ODPOWIEDZ