Czy istnieje kąt

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
waldekmar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 30 wrz 2009, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 2 razy

Czy istnieje kąt

Post autor: waldekmar »

Czy istnieje taki kąt \(\displaystyle{ \alpha}\), że
\(\displaystyle{ sin \alpha = \frac{ \sqrt{3} }{3}}\)
a jego \(\displaystyle{ tg \alpha \frac{2}{3}}\)

Mi wychodzi, że nie ma takiego, ale ma wyjść, że istnieje, więc proszę o pomoc
Marcinek665
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1824
Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice, Warszawa
Podziękował: 73 razy
Pomógł: 228 razy

Czy istnieje kąt

Post autor: Marcinek665 »

A jak robiłeś? Oblicz cosinus tego kąta, a potem sprawdź, czy zachodzi jedynka trygonometryczna.
Awatar użytkownika
waldekmar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 30 wrz 2009, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 2 razy

Czy istnieje kąt

Post autor: waldekmar »

nie. z tw, pitagorasa wyszedł 3. bok o długości 3. tg powinien wtedy być równy 4/3 a pierwiastek z 3 przez 3 nie równa się 4/3
ODPOWIEDZ