równanie cosinus

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
marta3456
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 17 paź 2011, o 20:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk

równanie cosinus

Post autor: marta3456 »

jak rozwiązać takie równanie
\(\displaystyle{ \cos x =\cos\left(\frac{7}{12}\pi\right)}\)

\(\displaystyle{ x=\frac{7}{12}\pi}\)? i co dalej mam nie znajde tego na osi przecież
Ostatnio zmieniony 24 paź 2011, o 18:03 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

równanie cosinus

Post autor: kamil13151 »

Czy wygląda to tak: \(\displaystyle{ \cos x = \cos \frac{7}{12} \pi}\) ? Jeżeli tak to rozwiązaniem jest \(\displaystyle{ x=\frac{7}{12} \pi + 2k \pi \vee x=-\frac{7}{12} \pi + 2k \pi}\) gdzie \(\displaystyle{ k \in C}\).
ODPOWIEDZ