2 zadania z funkcji trygonometrycznych:)

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
Jestemfajny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 187
Rejestracja: 22 lis 2006, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: AGH
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 36 razy

2 zadania z funkcji trygonometrycznych:)

Post autor: Jestemfajny »

1.
Sinus kąta skierowanego\(\displaystyle{ \alpha}\),którego drugie ramię należy do trzeciej ćwiartki układu współrzędnych, jest równy\(\displaystyle{ -\frac{2}{3}}\).Oblicz\(\displaystyle{ 3\alpha}\)
2.
Uzasadnij że jeżeli dla pewnego kąta\(\displaystyle{ \alpha}\) wartość sinusa i cotangensa tego kąta są równe, to \(\displaystyle{ 2cos\alpha+1=\sqrt{5}}\)
Awatar użytkownika
fisz5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 7 sty 2006, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z zaskoczenia
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 2 razy

2 zadania z funkcji trygonometrycznych:)

Post autor: fisz5 »

co do pierwszego rysujesz układ współrzędnych wiesz że w 3ćw sinus jest ujemny i na dodatek wiesz że \(\displaystyle{ sin }\)=\(\displaystyle{ \frac{y}{r}}\) stosunek rzędnej do promienia wodzącego czyli własność iż \(\displaystyle{ sin }\) wynosi\(\displaystyle{ -\frac{2}{3}}\) spełniają liczby np y=2 i r=-3 zaznaczasz je w układzie rysujesz zaznaczasz kąt i 3razy powiększasz ;]
Awatar użytkownika
Jestemfajny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 187
Rejestracja: 22 lis 2006, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: AGH
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 36 razy

2 zadania z funkcji trygonometrycznych:)

Post autor: Jestemfajny »

No tak spoko ale "r" to Długość promienia a długość nie może być ujemna!:D
Awatar użytkownika
fisz5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 7 sty 2006, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z zaskoczenia
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 2 razy

2 zadania z funkcji trygonometrycznych:)

Post autor: fisz5 »

ale ja nie mówię o długości tylko o współrzędnych długość nie ma tu nic do rzeczy : )
ODPOWIEDZ