Równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
h5n11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 10 kwie 2011, o 00:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 64 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: h5n11 »

Proszę o rozwiązanie \(\displaystyle{ \tg \left( \frac{\pi}{2} \sin x \right) = 1}\)
Ostatnio zmieniony 23 paź 2011, o 21:38 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a.
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: ares41 »

\(\displaystyle{ \tg t =1 \Leftrightarrow t= \ldots}\) ?
h5n11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 10 kwie 2011, o 00:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 64 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: h5n11 »

\(\displaystyle{ t = \frac{\pi}{2} \sin x}\)?

Ale co to mi dało?
Ostatnio zmieniony 23 paź 2011, o 21:54 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a.
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: ares41 »

Tak, to jest nasze podstawienie, ale chodziło mi o coś innego.

Jak masz równanie \(\displaystyle{ \tg t =1}\) to ile wynosi \(\displaystyle{ t}\) ?
ODPOWIEDZ