Witam.
Proszę o pomoc:
\(\displaystyle{ \sin 3x - \sin x=0}\)
Zrobiłem to tak:
\(\displaystyle{ 2\sin \frac{3x-x}{2} \cdot \cos \frac{3x+x}{2} =0\\
2\sin x \cdot \cos 2x =0 | :2\\
\sin x \cdot \cos 2x=0\\
\sin x \cdot (\cos ^{2}x- \sin ^{2}x) =0 \\
\sin x \cdot (1- \sin ^{2}x - \sin ^{2}x) = 0\\
\sin x \cdot (1- 2\sin ^{2}x) = 0}\)
Nie wiem czy dobrze, a jeśli dobrze to nie wiem co dalej z tym zrobić.
Równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 148
- Rejestracja: 10 kwie 2011, o 00:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 64 razy
Równanie trygonometryczne
Ostatnio zmieniony 24 paź 2011, o 21:58 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Przejście do nowej linii to w LATeXu '\\'. Poprawa zapisu f-cji trygonometrycznych.
Powód: Poprawa wiadomości. Przejście do nowej linii to w LATeXu '\\'. Poprawa zapisu f-cji trygonometrycznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
Równanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ \sin x=0\vee 1-2\sin^2x=0}\)
\(\displaystyle{ \sin x=0\vee 1=2\sin^2x}\)
\(\displaystyle{ \sin x=0\vee \frac12=\sin^2x}\)
\(\displaystyle{ \sin x=0\vee \sin x=\frac{\sqrt{2}}{2}\vee \sin x =-\frac{\sqrt{2}}{2}}\)
no i dalej chyba wiadomo.
\(\displaystyle{ \sin x=0\vee 1=2\sin^2x}\)
\(\displaystyle{ \sin x=0\vee \frac12=\sin^2x}\)
\(\displaystyle{ \sin x=0\vee \sin x=\frac{\sqrt{2}}{2}\vee \sin x =-\frac{\sqrt{2}}{2}}\)
no i dalej chyba wiadomo.