\(\displaystyle{ \cos 2 \left( x + \frac{\pi}{3}\right) + 3}\)
Jak obliczyć poprawnie takie punkty?
Ja próbuje tak:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}\left( - \frac{\pi}{2} + \frac{\pi}{3}\right) = x_1 \\
\frac{1}{2}\left( -\frac{\pi}{6} \right) = x_1 \\ \\
- \frac{\pi}{12} = x_1 \\}\)
itd... Wstawiam za \(\displaystyle{ x}\) wartości mi znane z cosinusa. Czy da się to jednak w inny i prostszy sposób wyliczyć? z przesunięciem na przykład \(\displaystyle{ k\pi}\)
Wyznaczanie punktów przecięcia z osią x
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Wyznaczanie punktów przecięcia z osią x
Funkcja \(\displaystyle{ \cos{(ax-p)} +3}\) nie ma miejsc zerowych, bo \(\displaystyle{ \bigwedge_{x \in \mathbb{R}} \cos(ax-p) \ge -1}\), zatem \(\displaystyle{ \bigwedge_{x \in \mathbb{R}} \cos(ax-p) +3 \ge 2}\)
- netsprint
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 15 paź 2009, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 60 razy
Wyznaczanie punktów przecięcia z osią x
no w sumie masz rację. chodziło mi jednak o to w jaki sposób mógłbym gdyby tam nie było tej 3
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Wyznaczanie punktów przecięcia z osią x
Wtedy masz do rozwiązania równanie
\(\displaystyle{ \cos{(ax-p)}=0}\),
którego rozwiązaniem jest \(\displaystyle{ ax-p= \frac{\pi}{2} +k\pi}\)
Wystarczy teraz dodać stronami \(\displaystyle{ p}\) i podzielić przez \(\displaystyle{ a}\)
\(\displaystyle{ \cos{(ax-p)}=0}\),
którego rozwiązaniem jest \(\displaystyle{ ax-p= \frac{\pi}{2} +k\pi}\)
Wystarczy teraz dodać stronami \(\displaystyle{ p}\) i podzielić przez \(\displaystyle{ a}\)