Rozwiąż równanie:

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Bobzone
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 5 paź 2011, o 00:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy

Rozwiąż równanie:

Post autor: Bobzone »

Rozwiąż równanie:
\(\displaystyle{ \tg x + \frac{\cos x}{1 + \sin x} = 2}\)


Zamieniam tg na \(\displaystyle{ \frac{\sin x}{\cos x}}\), sprowadzam do wspólnego mianownika, wychodzi mi:

\(\displaystyle{ \frac{2}{\cos x + \sin x} = 2}\)

I co dalej? \(\displaystyle{ \cos x + \sin x = 0}\)? Grzmotnąłem jakąś herezję?

Stokrotne dzięki za wszelką pomoc.
Ostatnio zmieniony 20 paź 2011, o 20:25 przez Bobzone, łącznie zmieniany 3 razy.
szw1710

Rozwiąż równanie:

Post autor: szw1710 »

Licznik OK, popraw mianownik, pomnóż "na krzyż". Nawet gdyby Twoje obliczenia były poprawne, to czy można dzielić przez zero?
Bobzone
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 5 paź 2011, o 00:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy

Rozwiąż równanie:

Post autor: Bobzone »

O, teraz wyszło ładniej. Trochę zjadłem z tego równania

Dziękuję za pomoc!
ODPOWIEDZ