wartosci trygonometryczne dla kąta -500 stopni
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 19 paź 2011, o 22:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sss
- Podziękował: 1 raz
wartosci trygonometryczne dla kąta -500 stopni
jak obliczyc wartosci trygonometryczne kąta -500 stopni ? nie umiem doprowadzic tych -500 stopni do obliczalnej wartosci.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 19 paź 2011, o 22:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sss
- Podziękował: 1 raz
wartosci trygonometryczne dla kąta -500 stopni
nie bardzo wiem jak to zrobić. z moich obliczeń wynika ze wychodzi 40 stopni ?
wartosci trygonometryczne dla kąta -500 stopni
Napisz więcej. Nawiasem mówiąc nie bardzo. \(\displaystyle{ 540=3\cdot 180}\) i nie jest to całkowita wielokrotność kąta pełnego.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 19 paź 2011, o 22:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sss
- Podziękował: 1 raz
wartosci trygonometryczne dla kąta -500 stopni
Podaj wartości funkcji trygonometrycznych sin, cos, tg, ctg kąta alfa= - 500stopni
pi +(-500stopni) + 360 stopni= 180-500+360=540-500=40stopni
dobrze?
pi +(-500stopni) + 360 stopni= 180-500+360=540-500=40stopni
dobrze?
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 19 paź 2011, o 22:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sss
- Podziękował: 1 raz
wartosci trygonometryczne dla kąta -500 stopni
no to juz nie wiem jak to powinienem zrobić jakby nie liczyć zawsze wychodzi mi 40 stopni.
wartosci trygonometryczne dla kąta -500 stopni
\(\displaystyle{ 500=720-220}\), więc \(\displaystyle{ -500=-720+220.}\)
Funkcje trygonometryczne kąta \(\displaystyle{ 500^{\circ}}\) są więc identyczne jak funkcje trygonometryczna kąta \(\displaystyle{ 220^{\circ}}\). Tu wykorzystaj wzory redukcyjne. Nie dostaniesz funkcji trygonometrycznych kąta \(\displaystyle{ 40^{\circ}}\). Niektóre będą z minusem.
Funkcje trygonometryczne kąta \(\displaystyle{ 500^{\circ}}\) są więc identyczne jak funkcje trygonometryczna kąta \(\displaystyle{ 220^{\circ}}\). Tu wykorzystaj wzory redukcyjne. Nie dostaniesz funkcji trygonometrycznych kąta \(\displaystyle{ 40^{\circ}}\). Niektóre będą z minusem.