Tożsamość kąta ostrego.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
lolekk123112

Tożsamość kąta ostrego.

Post autor: lolekk123112 »

Wykaż, że dla kąta ostrego \(\displaystyle{ \alpha}\) (kątów ostrych \(\displaystyle{ \alpha}\) i \(\displaystyle{ \beta}\) ) tożsamością jest równość:
\(\displaystyle{ \tg \alpha-\ctg \alpha=(\tg \alpha-1)(\ctg\alpha-1)}\)
Zrobiłem do momentu:
\(\displaystyle{ P=(\tg \alpha-1)(\ctg \alpha-1)=\tg \alpha \cdot \ctg \alpha - \tg \alpha-\ctg \alpha+1=2-\tg \alpha-\ctg \alpha}\)

I dalej nie wiem co mam zrobić -,- Proszę o pomoc.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Tożsamość kąta ostrego.

Post autor: anna_ »

lolekk123112 pisze: \(\displaystyle{ \tg \alpha-\ctg \alpha=(\tg \alpha-1)(\ctg\alpha-1)}\)
To fałsz. Podstaw sobie np \(\displaystyle{ \alpha=30^o}\)

gdzie jest ten kąt\(\displaystyle{ \beta?}\)
ODPOWIEDZ