\(\displaystyle{ sin x + sin \alpha = sin(x + \alpha)}\)
jak rozwiązać takie równanie?
równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 5 paź 2011, o 17:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wrocław
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
równanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ sin x + sin \alpha = sin(x + \alpha)}\)
\(\displaystyle{ 2\sin \frac{x+ \alpha }{2}\cos \frac{x- \alpha }{2} =2\sin \frac{x+ \alpha }{2}\cos \frac{x+ \alpha }{2}}\)
dalej już idzie łatwo
\(\displaystyle{ 2\sin \frac{x+ \alpha }{2}\cos \frac{x- \alpha }{2} =2\sin \frac{x+ \alpha }{2}\cos \frac{x+ \alpha }{2}}\)
dalej już idzie łatwo