Witam
Mam problem z ustaleniem maksymalnej wartosci wyrazenia
\(\displaystyle{ \cos x + 0.35 \sin x}\)
Czy moglby mi ktos pomoc krok po kroku jak to rozwiazac?
Maksymalna wartość wyrażenia
Maksymalna wartość wyrażenia
Ostatnio zmieniony 18 paź 2011, o 13:22 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Sinus = \sin Kosinus = \cos
Powód: Sinus = \sin Kosinus = \cos
Maksymalna wartość wyrażenia
\(\displaystyle{ f\left( x\right) = \cos x + 0,35 \cdot \sin x}\)
Trzeba sprawdzić, w których miejscach zerowych funkcja
\(\displaystyle{ g\left( x\right) = \frac{df}{dx} = - 1 \cdot \sin x + 0,35 \cdot \cos x}\)
zmienia znak z "+" na "-".
Najlepiej sprowadzić postać funkcji g(x) do postaci
\(\displaystyle{ g\left( x\right) = C \cdot \sin \gamma}\)
z wzoru
\(\displaystyle{ A \cdot \sin \alpha + B \cdot \cos \alpha = C \cdot \sin \gamma}\)
\(\displaystyle{ C = \sqrt{A ^{2} + B ^{2} }}\)
\(\displaystyle{ \gamma = \arctan \frac{B}{A}}\)
Można też wyjściową funkcję przekształcić do postaci jednej funkcji sinusoidalnie zmiennej (bo pochodną funkcji badanej i tak przecież musimy przekształcać) i znaleźć argumenty dla których ma wartości maksymalne.
Trzeba sprawdzić, w których miejscach zerowych funkcja
\(\displaystyle{ g\left( x\right) = \frac{df}{dx} = - 1 \cdot \sin x + 0,35 \cdot \cos x}\)
zmienia znak z "+" na "-".
Najlepiej sprowadzić postać funkcji g(x) do postaci
\(\displaystyle{ g\left( x\right) = C \cdot \sin \gamma}\)
z wzoru
\(\displaystyle{ A \cdot \sin \alpha + B \cdot \cos \alpha = C \cdot \sin \gamma}\)
\(\displaystyle{ C = \sqrt{A ^{2} + B ^{2} }}\)
\(\displaystyle{ \gamma = \arctan \frac{B}{A}}\)
Można też wyjściową funkcję przekształcić do postaci jednej funkcji sinusoidalnie zmiennej (bo pochodną funkcji badanej i tak przecież musimy przekształcać) i znaleźć argumenty dla których ma wartości maksymalne.
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
Maksymalna wartość wyrażenia
Dorzucę jeszcze jeden sposób rozwiązania przy założeniu że można z wektorów korzystać.tomek121 pisze:Witam
maksymalnej wartosci wyrazenia
\(\displaystyle{ Cos x + 0.35 Sin x}\)
Wprowadzamy wektory \(\displaystyle{ \vec{e}=(\cos x, \sin x), \vec{a} =(1, 0.35)}\)
wtedy \(\displaystyle{ S=\cos x + 0.35\sin x= \vec{a} \cdot \vec{e}=\left| \vec{a} \right| \cdot \left| \vec{e} \right| \cdot \cos ( \vec{a}, \vec{e})}\)
ale \(\displaystyle{ \left| \vec{e} \right|= \sqrt{(\cos x)^2+(\sin x)^2} =1,\left| \vec{a} \right| = \sqrt{(1)^2+( \frac{7}{20} )^2}= \frac{ \sqrt{449} }{20}}\)
czyli \(\displaystyle{ S=\frac{ \sqrt{449} }{20} \cdot \cos ( \vec{a}, \vec{e})}\)
z tej postaci znając zbiór wartości kosinusa natychmiast otrzymujemy wartość największą.