Proszę o pomoc z poniższym zadaniem.
Tak jak w temacie, mam za zadanie odnaleźć
\(\displaystyle{ \cos}\) mając \(\displaystyle{ \sin^2 \alpha + \cos \alpha + 1 = 0}\)
W czwartek będę mieć kartkówkę z (m.in.) tego typu zadań, więc nie zależy mi na samym suchym rozwiązaniu.
\(\displaystyle{ \sin^2 \alpha + 1 = \cos \alpha}\)
Odnośnie \(\displaystyle{ \sin}\) - może trzeba równanie kwadratowe zastosować ?
Dziękuję z góry.
Oblicz cos mając dane ...
-
- Użytkownik
- Posty: 548
- Rejestracja: 16 cze 2010, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 96 razy
Oblicz cos mając dane ...
Trzeba, korzystając ze wzorku:
\(\displaystyle{ \sin ^2 x + \cos ^2 x = 1}\)
sprowadzić równanie do postaci z jedną funkcją, w przypadku pierwszego przykładu wylicz z tego wzorku \(\displaystyle{ \sin ^2 x}\).
\(\displaystyle{ \sin ^2 x + \cos ^2 x = 1}\)
sprowadzić równanie do postaci z jedną funkcją, w przypadku pierwszego przykładu wylicz z tego wzorku \(\displaystyle{ \sin ^2 x}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 12 paź 2011, o 20:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: józefów
- Podziękował: 11 razy
Oblicz cos mając dane ...
Jedynka trygonometryczna, zapomniałem o niej : )
\(\displaystyle{ Podstawiając \ z \ wzoru, \ za \ \sin^2\alpha , \ wychodzi \ mi \ coś \ takiego: \\
(\cos^2+1) + 1 = \cos \aplha | - \cos \alpha \\
\cos^2 - \cos \alpha + 2 = 0 \\
podstawiam \ sobie, \cos = t ; \\
\delta = t^2 - t + 2 = 0 ; \\
1 - 4(1 \cdot 2) = 1 - 8 = \textbf{- 7}}\)
-7 oznacza, czyli nie można wyciągnąć \(\displaystyle{ \sqrt}\), czyli nie można obliczyć x1&x2.
Hm, dobrze myślę ?-- 19 paź 2011, o 16:47 --Mam zadanie, "uzasadnij tożsamość"
\(\displaystyle{ \tg^2 \alpha - \sin^2 \alpha = \tg^2 \alpha * \sin^2 \alpha}\)
Jak się za to zabrać ?
\(\displaystyle{ Podstawiając \ z \ wzoru, \ za \ \sin^2\alpha , \ wychodzi \ mi \ coś \ takiego: \\
(\cos^2+1) + 1 = \cos \aplha | - \cos \alpha \\
\cos^2 - \cos \alpha + 2 = 0 \\
podstawiam \ sobie, \cos = t ; \\
\delta = t^2 - t + 2 = 0 ; \\
1 - 4(1 \cdot 2) = 1 - 8 = \textbf{- 7}}\)
-7 oznacza, czyli nie można wyciągnąć \(\displaystyle{ \sqrt}\), czyli nie można obliczyć x1&x2.
Hm, dobrze myślę ?-- 19 paź 2011, o 16:47 --Mam zadanie, "uzasadnij tożsamość"
\(\displaystyle{ \tg^2 \alpha - \sin^2 \alpha = \tg^2 \alpha * \sin^2 \alpha}\)
Jak się za to zabrać ?