Oblicz cosinusa mając tangensa.
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 7 lut 2011, o 20:35
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
Oblicz cosinusa mając tangensa.
Oblicz \(\displaystyle{ \cos 2x}\) wiedząc, że \(\displaystyle{ \tg x=4}\).
Ostatnio zmieniony 17 paź 2011, o 20:17 przez Anonymous, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 548
- Rejestracja: 16 cze 2010, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 96 razy
Oblicz cosinusa mając tangensa.
Rozwiąż układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{\sin x}{\cos x} = 4 \\ \sin ^2 x + \cos ^2 x = 1 \end{cases}}\)
A potem już prosto:
\(\displaystyle{ \cos 2x = \cos ^2 x - \sin ^2 x}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{\sin x}{\cos x} = 4 \\ \sin ^2 x + \cos ^2 x = 1 \end{cases}}\)
A potem już prosto:
\(\displaystyle{ \cos 2x = \cos ^2 x - \sin ^2 x}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Oblicz cosinusa mając tangensa.
\(\displaystyle{ \frac{\sin x}{\cos x} = 4 \Rightarrow \sin x=4\cos x \\\\
\sin ^2 x + \cos ^2 x = 1 \\
(4\cos x)^2 + \cos ^2 x = 1 \\
\cos^2 x = \frac{1}{17} \\\\
\cos 2x = 2\cos ^2 x - 1=...}\)
\sin ^2 x + \cos ^2 x = 1 \\
(4\cos x)^2 + \cos ^2 x = 1 \\
\cos^2 x = \frac{1}{17} \\\\
\cos 2x = 2\cos ^2 x - 1=...}\)
Ostatnio zmieniony 17 paź 2011, o 20:53 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Jedne tagi[latex] [/latex] na całe wyrażenie.
Powód: Jedne tagi