Wyznacz dziedzinę.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 17 paź 2011, o 15:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krakow
- Podziękował: 2 razy
Wyznacz dziedzinę.
\(\displaystyle{ h(y)=\log [\cos (\log y)]}\)
Ostatnio zmieniony 18 paź 2011, o 13:22 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 548
- Rejestracja: 16 cze 2010, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 96 razy
Wyznacz dziedzinę.
Metodą obierania cebuli tylko w drugą stronę - od środka do zewnątrz. Czyli najpierw:
\(\displaystyle{ y > 0}\)
żeby wewnętrzny logarytm miał sens. Potem:
\(\displaystyle{ \cos (\log y) > 0}\) musisz rozwiązać.
\(\displaystyle{ y > 0}\)
żeby wewnętrzny logarytm miał sens. Potem:
\(\displaystyle{ \cos (\log y) > 0}\) musisz rozwiązać.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 17 paź 2011, o 15:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krakow
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 548
- Rejestracja: 16 cze 2010, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 96 razy
Wyznacz dziedzinę.
\(\displaystyle{ \cos t > 0 \Leftrightarrow x \in \left( -\frac{\pi}{2} + 2 k \pi; \ \frac{\pi}{2} + 2 k \pi \right)}\)
\(\displaystyle{ -\frac{\pi}{2} + 2 k \pi < \log y < \frac{\pi}{2} + 2 k \pi}\)
\(\displaystyle{ 10^ {-\frac{\pi}{2} + 2 k \pi} < y < 10^{\frac{\pi}{2} + 2 k \pi}}\)
\(\displaystyle{ -\frac{\pi}{2} + 2 k \pi < \log y < \frac{\pi}{2} + 2 k \pi}\)
\(\displaystyle{ 10^ {-\frac{\pi}{2} + 2 k \pi} < y < 10^{\frac{\pi}{2} + 2 k \pi}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 17 paź 2011, o 15:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krakow
- Podziękował: 2 razy
Wyznacz dziedzinę.
A okresowość funkcji cosinus? Poza tym tutaj:
wynik podany jest z liczbą e, czego w ogóle nie rozumiem.
wynik podany jest z liczbą e, czego w ogóle nie rozumiem.
-
- Użytkownik
- Posty: 548
- Rejestracja: 16 cze 2010, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 96 razy
Wyznacz dziedzinę.
Wyedytowałem, jak napisałeś swoją wiadomość.tomekk3108 pisze:A okresowość funkcji cosinus?
A to dlatego:tomekk3108 pisze:Poza tym tutaj:
wynik podany jest z liczbą e, czego w ogóle nie rozumiem.
"Assuming "log" is the natural logarithm | Use the base 10 logarithm instead"
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 17 paź 2011, o 15:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krakow
- Podziękował: 2 razy
Wyznacz dziedzinę.
Ah, nie zauważyłem . Niby log to logarytm dziesiętny, widocznie w różnych miejscach różnie to bywa. Jeszcze raz dziękuje.