Mam problem z paroma przykładami, jeśli chodzi o funkcje cyklometryczne.
W zadaniu należy obliczyć wartość podanego wyrażenia: \(\displaystyle{ \ctg \left( \arcsin \frac{1}{3} \right)}\)
trochę to rozwinąłem, do postacie: \(\displaystyle{ = \frac{\cos ( \arcsin \frac{1}{3} ) }{\sin ( \arcsin \frac{1}{3} ) }= \frac{ \cos( \arcsin \frac{1}{3})}{ \frac{1}{3} }}\)
i tu się zawiesiłem... nie wiem co zrobić z licznikiem.
Po za tym jest jeszcze jeden przykład: \(\displaystyle{ \sin \left( \arcsin \frac{3}{5}+ \arcsin \frac{8}{17} \right)}\)
z góry dziękuję za pomoc!
Ostatnio zmieniony 17 paź 2011, o 14:33 przez scyth, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód:Poprawa wiadomości.