Równanie trygonometryczne złożone

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Dividee
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 9 paź 2011, o 09:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krk
Podziękował: 16 razy

Równanie trygonometryczne złożone

Post autor: Dividee »

Witam, oto równanie:
\(\displaystyle{ \tg (\arcsin x) = \sqrt{1-x^{2}}}\)
więc \(\displaystyle{ x \in \langle -1,1 \rangle}\)
próbowałem podnieść obustronnie do kwadratu i wyznaczyć x ale nic ciekawego z tego nie wyszło
Ostatnio zmieniony 17 paź 2011, o 08:58 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Tangens to \tg a arkus sinus to \arcsin
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

Równanie trygonometryczne złożone

Post autor: Afish »

Zapisz tangensa przy użyciu sinusa i kosinusa
Awatar użytkownika
Psiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1502
Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 475 razy

Równanie trygonometryczne złożone

Post autor: Psiaczek »

Jeżeli \(\displaystyle{ 0<x<1}\) to

\(\displaystyle{ \arcsin x= \arctan \frac{x}{ \sqrt{1-x^2} }}\)

szkic dowodu: Niech \(\displaystyle{ \arcsin x= \alpha}\) wtedy przy tych założeniach co wyżej mamy

\(\displaystyle{ x=\sin \alpha , + \sqrt{1-x^2}=\cos \alpha, \frac{x}{ \sqrt{1-x^2} }=\tan \alpha}\)

a jak będzie wyglądał wzór dla \(\displaystyle{ -1<x<0}\) ?
ODPOWIEDZ