witam, proszę o pomoc w rozwiązaniu:
\(\displaystyle{ 2 \sin x + \cos x =0}\)
równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 112
- Rejestracja: 31 sty 2010, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 34 razy
równanie trygonometryczne
Ostatnio zmieniony 16 paź 2011, o 22:24 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
równanie trygonometryczne
Sprawdź czy działa dla \(\displaystyle{ \cos x =0}\);
potem podziel stronami przez \(\displaystyle{ \cos x}\) (może zobaczysz co dalej).
potem podziel stronami przez \(\displaystyle{ \cos x}\) (może zobaczysz co dalej).
PUNKT 2.7 INSTRUKCJI LATEX-A!
Ostatnio zmieniony 16 paź 2011, o 22:34 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 112
- Rejestracja: 31 sty 2010, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 34 razy
równanie trygonometryczne
Wychodzi mi, że \(\displaystyle{ \tg x =- \frac{1}{2}}\), da się to jakoś dalej rozwiązać?
Ostatnio zmieniony 16 paź 2011, o 22:49 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a.