rysowanie kątów (nie konstrukcja!)
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 4 mar 2010, o 22:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wrocław
- Podziękował: 3 razy
rysowanie kątów (nie konstrukcja!)
jak na płaszczyźnie narysować w położeniu standardowym kąt \(\displaystyle{ - \frac{ \pi }{5}}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
rysowanie kątów (nie konstrukcja!)
Bez konstrukcji się nie obędzie.
\(\displaystyle{ cos36^{\circ}=\frac{1+\sqrt{5}}{4}}\)
(wyprowadzenie jest tutaj: 193113.htm)
kąt z IV ćwiartki układu współrzędnych
\(\displaystyle{ x=1}\)
\(\displaystyle{ r=\frac{1+\sqrt{5}}{4}}\)
\(\displaystyle{ cos36^{\circ}=\frac{1+\sqrt{5}}{4}}\)
(wyprowadzenie jest tutaj: 193113.htm)
kąt z IV ćwiartki układu współrzędnych
\(\displaystyle{ x=1}\)
\(\displaystyle{ r=\frac{1+\sqrt{5}}{4}}\)