narsuje różnicę sinusa i kosinusa do kw

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
vic12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 5 maja 2010, o 20:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: pl
Podziękował: 1 raz

narsuje różnicę sinusa i kosinusa do kw

Post autor: vic12 »

mam narysować funkcję \(\displaystyle{ (sinx - cosx)^{2}}\),

da się to zrobić inaczej niż podstawiając za x wartości i odejmując w głowie i podnosząc do kw, a potem łącząc pkt ?

//no tak, dzięki wielkie.
Ostatnio zmieniony 15 paź 2011, o 16:20 przez vic12, łącznie zmieniany 1 raz.
miodzio1988

narsuje różnicę sinusa i kosinusa do kw

Post autor: miodzio1988 »

podnies to najpierw do kwadratu
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

narsuje różnicę sinusa i kosinusa do kw

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ (\sin x - \cos x)^{2}=\sin^2 x-2\sin x \cos x+\sin^2 x=1-2\sin x \cos x=1- \sin 2x}\)
ODPOWIEDZ