Oblicz wartość wyrażenia :
\(\displaystyle{ \sin^240°+\sin^241°+...+\sin^249°+\sin^250°}\)
wartość wyrażenia trygonometrycznego
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
wartość wyrażenia trygonometrycznego
Masz mala podpowiedz
\(\displaystyle{ sin^{2}40^{\circ}=sin^{2}(90^{\circ}-50^{\circ})=cos^{2}50^{\circ}}\)
\(\displaystyle{ cos^{2}50^{\circ} + sin^{2}50^{\circ}=1}\)
Mam nadzieje ze juz wiesz co dalej POZDRO
\(\displaystyle{ sin^{2}40^{\circ}=sin^{2}(90^{\circ}-50^{\circ})=cos^{2}50^{\circ}}\)
\(\displaystyle{ cos^{2}50^{\circ} + sin^{2}50^{\circ}=1}\)
Mam nadzieje ze juz wiesz co dalej POZDRO
-
- Użytkownik
- Posty: 3393
- Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 466 razy
- Pomógł: 197 razy
wartość wyrażenia trygonometrycznego
no to będzie 5 + \(\displaystyle{ sin^2 45}\). czyli \(\displaystyle{ 5\frac{1}{2}}\)??
[ Dodano: 19 Styczeń 2007, 22:54 ]
hmm,
\(\displaystyle{ \sin^240+\sin^250=1\\ \sin^241+\sin^249=1\\ \sin^242+\sin^248=1 \\ \sin^243+\sin^247=1 \\ \sin^244+\sin^246=1}\)
więc *Kasia, skąd u Ciebie tylko 4 ?
[ Dodano: 19 Styczeń 2007, 22:54 ]
hmm,
\(\displaystyle{ \sin^240+\sin^250=1\\ \sin^241+\sin^249=1\\ \sin^242+\sin^248=1 \\ \sin^243+\sin^247=1 \\ \sin^244+\sin^246=1}\)
więc *Kasia, skąd u Ciebie tylko 4 ?