Rozwiąż nierówność
-
- Użytkownik
- Posty: 143
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 12:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 3 razy
Rozwiąż nierówność
\(\displaystyle{ \frac{1}{\sin 2x} < \frac{2}{\sqrt{3}}, \; x \in \left\{ -\pi, \pi\right\}}\)
Ostatnio zmieniony 14 paź 2011, o 18:48 przez Katee, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 143
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 12:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 3 razy
Rozwiąż nierówność
Doszłam do
\(\displaystyle{ -2sin^{2}2x + \sqrt{3}sin2x < 0}\)
\(\displaystyle{ -2t^{2} - \sqrt{3}t < 0}\)
\(\displaystyle{ t1 = \frac{\sqrt{3}}{2}, t2 = 0}\)
I nie wiem jak dalej to rozwiązać
\(\displaystyle{ -2sin^{2}2x + \sqrt{3}sin2x < 0}\)
\(\displaystyle{ -2t^{2} - \sqrt{3}t < 0}\)
\(\displaystyle{ t1 = \frac{\sqrt{3}}{2}, t2 = 0}\)
I nie wiem jak dalej to rozwiązać
-
- Użytkownik
- Posty: 548
- Rejestracja: 16 cze 2010, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 96 razy
Rozwiąż nierówność
Narysować parabolę, rozwiązać nierówność z niewiadomą \(\displaystyle{ t}\), uwzględnić dziedzinę, czyli: \(\displaystyle{ -1 \le t \le 1}\), wrócić do podstawienia i rozwiązać nierówności trygonometryczne.