Równanie trygonometryczne + indukcja

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Django
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 200
Rejestracja: 25 sty 2009, o 13:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Częstochowa/Kraków
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 12 razy

Równanie trygonometryczne + indukcja

Post autor: Django »

Udowodnij, że: \(\displaystyle{ \cos x + \cos 3 x +...+ \cos ( 2n-1)x = \frac{ \sin n x}{2 \sin x }}\)
Da się to zrobić bez okrutnych przekształceń i w miarę elegancko?
Pzdr
Ostatnio zmieniony 13 paź 2011, o 16:54 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Równanie trygonometryczne + indukcja

Post autor: anna_ »

już dla \(\displaystyle{ n=1}\) jest fałsz.
Awatar użytkownika
siabal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 10 paź 2007, o 01:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Równanie trygonometryczne + indukcja

Post autor: siabal »

A gdyby prawą stronę przyrównać do \(\displaystyle{ \frac{ \sin 2n x}{2 \sin x }}\) , jak wtedy wyglądałby dowód ?

Pozdrawiam,
SG.

okej, mam już
ODPOWIEDZ