Jak przekształcić to wyrażenie, żeby można było wygodnie narysować wykres ?
\(\displaystyle{ y= \frac{ \sin ( x)+\left| \sin ( x)\right| }{ \cos ( x)}}\)
rysowanie wykresu
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
rysowanie wykresu
2 przypadki:
1) Dla \(\displaystyle{ \sin x\ge 0}\) mamy wykres:
\(\displaystyle{ \frac{\sin x+\sin x}{\cos x}=2\tg x}\)
2) Dla \(\displaystyle{ \sin x<0}\) mamy wykres:
\(\displaystyle{ \frac{\sin x -\sin x}{\cos x}=0}\)
1) Dla \(\displaystyle{ \sin x\ge 0}\) mamy wykres:
\(\displaystyle{ \frac{\sin x+\sin x}{\cos x}=2\tg x}\)
2) Dla \(\displaystyle{ \sin x<0}\) mamy wykres:
\(\displaystyle{ \frac{\sin x -\sin x}{\cos x}=0}\)