prosze o rozwiazanie takiego ukladu rownan
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y= \frac{ \pi }{2} \\
\cos^{2} y- \cos^{2} x = 1 \end{cases}}\)
uklad rownan
uklad rownan
Ostatnio zmieniony 12 paź 2011, o 12:01 przez scyth, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
uklad rownan
Podstawiając z pierwszego równania \(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{2}-y}\) do drugiego otrzymasz \(\displaystyle{ \cos^2y-\cos^2(\frac{\pi}{2}-y)=1\iff\cos^2y-\sin^2y=1\iff\cos 2y=1}\).
Uważam, że z dokończeniem rozumowania sobie poradzisz.
Uważam, że z dokończeniem rozumowania sobie poradzisz.