Równość trygonometryczna

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
Johny94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 186
Rejestracja: 11 lut 2011, o 15:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: dolnośląskie
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 4 razy

Równość trygonometryczna

Post autor: Johny94 »

\(\displaystyle{ \frac{2 \sin ^ {2}x+(\sqrt{3}-1) \sin 2 x}{1+ \cos 2 x}=\sqrt{3}}\)

Może jakieś wskazówki
Ostatnio zmieniony 11 paź 2011, o 21:14 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a.
szw1710

Równość trygonometryczna

Post autor: szw1710 »

Zastosuj wzory na \(\displaystyle{ \sin 2x,\;\cos 2x}\), powyciągaj przed nawias, uprość wyrażenie.
Awatar użytkownika
Johny94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 186
Rejestracja: 11 lut 2011, o 15:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: dolnośląskie
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 4 razy

Równość trygonometryczna

Post autor: Johny94 »

\(\displaystyle{ \frac{\sin ^ {2}x+(\sqrt{3}-1) \sin x \cos x}{1- \sin^{2}x}=\sqrt{3}}\)

Mam coś takiego
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Równość trygonometryczna

Post autor: piasek101 »

Weź ten \(\displaystyle{ \cos 2 x=2 \cos ^ 2x-1}\)
Ostatnio zmieniony 11 paź 2011, o 21:36 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: \cos
Awatar użytkownika
Johny94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 186
Rejestracja: 11 lut 2011, o 15:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: dolnośląskie
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 4 razy

Równość trygonometryczna

Post autor: Johny94 »

Chyba mi wyszło: \(\displaystyle{ x=-\sqrt{3}}\) lub \(\displaystyle{ x=1}\)
Czy jest dobrze?
Ostatnio zmieniony 11 paź 2011, o 21:51 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
ODPOWIEDZ