wyrażenie z arcusem

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
karka92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 161
Rejestracja: 18 maja 2010, o 10:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: brudzowice
Podziękował: 44 razy

wyrażenie z arcusem

Post autor: karka92 »

obliczyć wartość wyrażenia:
\(\displaystyle{ \sin \left( \arcsin \frac{3}{5}+\arcsin \frac{8}{17} \right)}\)
bardzo proszę o pomoc
Ostatnio zmieniony 11 paź 2011, o 17:44 przez ares41, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a. Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
Awatar użytkownika
Psiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1502
Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 475 razy

wyrażenie z arcusem

Post autor: Psiaczek »

karka92 pisze:obliczyć wartość wyrażenia:
\(\displaystyle{ \sin \left( \arcsin \frac{3}{5}+\arcsin \frac{8}{17} \right)}\)
bardzo proszę o pomoc
niech będą takie oznaczenia: \(\displaystyle{ \arcsin \frac{3}{5}=x,\arcsin \frac{8}{17}=y}\)

wtedy zgodnie z określeniem arkusa sinusa mamy:

\(\displaystyle{ \sin x= \frac{3}{5}, \sin y= \frac{8}{17},0<x< \frac{ \pi }{2},0<y<\frac{ \pi }{2}}\)

Biorąc to pod uwagę, z jedynki trygonometrycznej otrzymujemy:
\(\displaystyle{ \cos x= \frac{4}{5},\cos y= \frac{15}{17}}\)

Obliczamy to co miałaś obliczyć : \(\displaystyle{ \sin(x+y)=\sin x \cos y + \sin y \cos x= \frac{3}{5} \cdot \frac{15}{17}+ \frac{4}{5} \cdot \frac{8}{17}= \frac{77}{85}}\)
ODPOWIEDZ