Mam mały problem z tymi przykładami. Nie wiem jak się za nie zabrać:
\(\displaystyle{ \ctg x<2- \frac{\sin x}{1+\cos x}\ dla\ x\in [0,2 \pi ]}\)
oraz
\(\displaystyle{ \frac{\cos x-1}{x} >3\ dla\ x\in (0,2 \pi ]}\)
Oblicz wartośc funkcji trygonometrycznej
-
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 11 paź 2011, o 16:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Oblicz wartośc funkcji trygonometrycznej
Ostatnio zmieniony 11 paź 2011, o 17:45 przez Afish, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 16323
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3245 razy
Oblicz wartośc funkcji trygonometrycznej
\(\displaystyle{ \ctg x<2-\frac{\sin x}{1+\cos x}}\) dla \(\displaystyle{ x\in[0,2\pi]}\)
Na początek:
\(\displaystyle{ \frac{\cos x}{\sin x} +\frac{\sin x}{1+\cos x}-2<0}\)
i do wspólnego mianownika.
W drugin przykładzie w mianowniku jest sam \(\displaystyle{ x}\)?
Na początek:
\(\displaystyle{ \frac{\cos x}{\sin x} +\frac{\sin x}{1+\cos x}-2<0}\)
i do wspólnego mianownika.
W drugin przykładzie w mianowniku jest sam \(\displaystyle{ x}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 16323
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3245 razy
Oblicz wartośc funkcji trygonometrycznej
\(\displaystyle{ \frac{\cos x-1}{x}>3}\) dla \(\displaystyle{ x\in (0,2\pi)}\)
No to chyba tylko graficzne
\(\displaystyle{ x>0}\), więc można pomnożyć obie strony przez \(\displaystyle{ x}\)
\(\displaystyle{ \cos x-1>3x}\)
\(\displaystyle{ \cos x>3x+1}\)
rysujesz wykres prawej i lewej strony w podanym przedziale i odczytujesz rozwiązanie z wykresu
No to chyba tylko graficzne
\(\displaystyle{ x>0}\), więc można pomnożyć obie strony przez \(\displaystyle{ x}\)
\(\displaystyle{ \cos x-1>3x}\)
\(\displaystyle{ \cos x>3x+1}\)
rysujesz wykres prawej i lewej strony w podanym przedziale i odczytujesz rozwiązanie z wykresu