Równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
lucky44
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 7 mar 2009, o 17:44
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 16 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: lucky44 »

\(\displaystyle{ (x-3) ^{2}|\sin x|=\sin x}\)
w \(\displaystyle{ x\in[0;2\pi]}\)

Rozwiązanie pewnie banalne, a ja utknąłem, z góry dziękuje za wskazówkę.
Ostatnio zmieniony 10 paź 2011, o 21:30 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
szw1710

Równanie trygonometryczne

Post autor: szw1710 »

Jeśli \(\displaystyle{ \sin x=0,}\) to równanie jest spełnione. Niech więc \(\displaystyle{ \sin x\ne 0.}\) Wtedy rozważasz dwa przypadki: \(\displaystyle{ \sin x>0}\) i \(\displaystyle{ \sin x<0.}\) Opuszczasz moduły i już. Tyle wskazówki.
ODPOWIEDZ