Rozwiąż równanie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
TinTin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 7 mar 2008, o 22:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łaziska
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 2 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: TinTin »

Rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ \sin 2 x+ \tg x =2}\)
Ostatnio zmieniony 10 paź 2011, o 19:42 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a.
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: lukasz1804 »

Proponuję zacząć (po uwzględnieniu warunku istnienia stron równania) tak: \(\displaystyle{ \sin 2x+\tg x=2\iff \tg x-1=1-\sin 2x\iff \frac{\sin x-\cos x}{\cos x}=(\sin x-\cos x)^2}\), skąd \(\displaystyle{ \sin x=\cos x}\) lub \(\displaystyle{ \frac{1}{\cos x}=\sin x-\cos x\iff 1=\sin x\cos x-\cos^2x\iff\cos^2x+1-\frac{1}{2}\sin 2x=0}\). Zbadaj zbiór wartości funkcji \(\displaystyle{ x\mapsto\cos^2x+1-\frac{1}{2}\sin 2x}\) pod kątem istnienia jej miejsc zerowych.
ODPOWIEDZ