Funkcja odwrotna

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Kamil2536
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 9 paź 2011, o 16:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 14 razy

Funkcja odwrotna

Post autor: Kamil2536 »

Mam narysować funkcję odwrotną do \(\displaystyle{ y=sin(x+ \pi )}\) w dziedzinie \(\displaystyle{ \left( -\frac{3}{2} \pi,-\frac{1}{2} \pi \right)}\) . Wychodzi mi że jest to funkcja \(\displaystyle{ y=arcsin(-x)}\) o dziedzinie \(\displaystyle{ (-1,1)}\) i zbiorze wartości \(\displaystyle{ \left( -\frac{3}{2} \pi,-\frac{1}{2} \pi \right)}\) . Czy to jest dobrze?
Ostatnio zmieniony 11 paź 2011, o 00:03 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex]. Dodane skalowanie nawiasów.
math questions
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 923
Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: .....
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 171 razy

Funkcja odwrotna

Post autor: math questions »

zdaje się że jest dobrze
Kamil2536
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 9 paź 2011, o 16:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 14 razy

Funkcja odwrotna

Post autor: Kamil2536 »

\(\displaystyle{ y=sin(x+ \pi )=-sinx}\) gdzie x, należy cały czas do przedziału \(\displaystyle{ \left( -\frac{3}{2} \pi,-\frac{1}{2} \pi \right)}\) Funkcja arcsinx jest odwrotna do sinx gdy\(\displaystyle{ x \in (-\frac{ \pi }{2}, \frac{ \pi }{2})}\) mogę w takim przypadku zamienić y=-sinx na y=arcsin(-x)?, chyba nie więc jak poprawnie stworzyć wzór funkcji odwrotej?
math questions
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 923
Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: .....
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 171 razy

Funkcja odwrotna

Post autor: math questions »

\(\displaystyle{ y=sin(x+ \pi )=-sinx}\) narysuj w przedziale \(\displaystyle{ x \in \left( -\frac{3}{2} \pi,-\frac{1}{2} \pi \right)}\) a następnie odbij symetrycznie względem prostej \(\displaystyle{ y=x}\) i obraz ktróy ci wyjdzie to będzie funkcja odwrotna

jeśli się mylę to niech ktoś mnie poprawi bo nie chcę wprowadzać w błąd
Kamil2536
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 9 paź 2011, o 16:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 14 razy

Funkcja odwrotna

Post autor: Kamil2536 »

Chciałem się dowiedzieć czy mogę to tak zapisać tzn. y=arcsin(-x) mając x z przedziału\(\displaystyle{ \left( -\frac{3}{2} \pi,-\frac{1}{2} \pi \right)}\)? Wolałbym nie odbijać tylko przesuwać arcsin
Awatar użytkownika
Psiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1502
Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 475 razy

Funkcja odwrotna

Post autor: Psiaczek »

Nic nie odbijaj funkcją odwrotną będzie \(\displaystyle{ \arcsin x - \pi}\)

argumentem arcusa sinusa jest tylko x, \(\displaystyle{ \pi}\) odejmujemy potem.

Przeprowadź parę argumentów w jedną i w drugą stronę np wyjdź od \(\displaystyle{ x=- \frac{3 \pi }{4}}\)
i zobaczysz że to działa.
Kamil2536
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 9 paź 2011, o 16:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 14 razy

Funkcja odwrotna

Post autor: Kamil2536 »

A nie da się tego jakoś matematycznie zapisać?
Awatar użytkownika
Psiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1502
Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 475 razy

Funkcja odwrotna

Post autor: Psiaczek »

Kamil2536 pisze:A nie da się tego jakoś matematycznie zapisać?
Chodzi ci o to jak wpaść na ten wzór....kurde wszystko im tłumaczyć.

przy twoich założeniach mamy \(\displaystyle{ x+ \pi \in ( \frac{- \pi }{2}, \frac{ \pi }{2})}\)

oraz \(\displaystyle{ y=\sin (x+ \pi )}\) zgodnie z definicją arkusa sinusa oznacza to że

\(\displaystyle{ \arcsin y=x+ \pi , x=\arcsin y - \pi}\)

zamieniasz litery miejscami y z x jak zwykle przy funkcji odwrotnej i masz to co ci podałem
Kamil2536
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 9 paź 2011, o 16:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 14 razy

Funkcja odwrotna

Post autor: Kamil2536 »

Dzięki o to mi właśnie chodziło
ODPOWIEDZ