Sprowadź do najprostrzej postaci wyrażenie
- waldekmar
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 30 wrz 2009, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 2 razy
Sprowadź do najprostrzej postaci wyrażenie
Przykłady pewnie są banalne ale za Chiny nie mogę wpaść na rozwiązanie, więc proszę o pomoc
\(\displaystyle{ a) \ \tg \alpha (\sin \alpha +\cos \alpha ) - 2\sin ^{2} \alpha \\
b) \ \frac{\sin ^{3} \alpha }{\cos \alpha -\cos ^{3} \alpha }}\)
\(\displaystyle{ a) \ \tg \alpha (\sin \alpha +\cos \alpha ) - 2\sin ^{2} \alpha \\
b) \ \frac{\sin ^{3} \alpha }{\cos \alpha -\cos ^{3} \alpha }}\)
Ostatnio zmieniony 8 paź 2011, o 17:02 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a.
-
- Użytkownik
- Posty: 158
- Rejestracja: 4 mar 2009, o 09:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 29 razy
Sprowadź do najprostrzej postaci wyrażenie
a) zapisz \(\displaystyle{ \tg x}\) jako \(\displaystyle{ \frac{\sin x}{\cos x}}\)
b) wyłącz w mianowniku \(\displaystyle{ \cos}\) przed nawias, masz jedynke trygonometryczną
b) wyłącz w mianowniku \(\displaystyle{ \cos}\) przed nawias, masz jedynke trygonometryczną
Ostatnio zmieniony 8 paź 2011, o 17:20 przez ares41, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- waldekmar
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 30 wrz 2009, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 2 razy
Sprowadź do najprostrzej postaci wyrażenie
b zrobiłem ale w a jak wymnożę to powstaje:
\(\displaystyle{ \frac{\sin ^{2} \alpha + \sin \alpha \cos \alpha }{\cos \alpha } - 2 \sin ^{2} \alpha}\) i co dalej, bo nic nie widzę
\(\displaystyle{ \frac{\sin ^{2} \alpha + \sin \alpha \cos \alpha }{\cos \alpha } - 2 \sin ^{2} \alpha}\) i co dalej, bo nic nie widzę
Ostatnio zmieniony 8 paź 2011, o 17:20 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a.
-
- Użytkownik
- Posty: 158
- Rejestracja: 4 mar 2009, o 09:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 29 razy
Sprowadź do najprostrzej postaci wyrażenie
Za dużo kombinujesz:)
\(\displaystyle{ \frac{ \sin x }{ \cos x }( \sin x + \cos x )-2 \sin ^ {x}= \frac{ \sin ^ {2}x}{ \cos x }+ \sin x -2 \sin ^ {2}x}}\)
I dalej sobie wyciągnij sinus przed nawias
\(\displaystyle{ \frac{ \sin x }{ \cos x }( \sin x + \cos x )-2 \sin ^ {x}= \frac{ \sin ^ {2}x}{ \cos x }+ \sin x -2 \sin ^ {2}x}}\)
I dalej sobie wyciągnij sinus przed nawias
Ostatnio zmieniony 8 paź 2011, o 17:24 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a.
- waldekmar
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 30 wrz 2009, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 2 razy
Sprowadź do najprostrzej postaci wyrażenie
\(\displaystyle{ \frac{ \sin x }{ \cos x }( \sin x + \cos x )-2 \sin ^ {x}= \frac{ \sin ^ {2}x}{ \cos x }+ \sin x -2 \sin ^ {2}x}}\) a gdzie się podział cos z nawiasu?
- waldekmar
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 30 wrz 2009, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 2 razy
Sprowadź do najprostrzej postaci wyrażenie
Nie łapię
\(\displaystyle{ \frac{ \sin x }{ \cos x }( \sin x + \cos x )-2 \sin ^2x\frac{\sin x }{\cos x } \cdot \left( \frac{\sin x}{\cos x} + \frac{\cos x}{\cos x} \right) - 2\sin ^{2}x}\)
ale \(\displaystyle{ \frac{\cos x}{\cos x} = 1}\) a tego nigdzie nie ma
\(\displaystyle{ \frac{ \sin x }{ \cos x }( \sin x + \cos x )-2 \sin ^2x\frac{\sin x }{\cos x } \cdot \left( \frac{\sin x}{\cos x} + \frac{\cos x}{\cos x} \right) - 2\sin ^{2}x}\)
ale \(\displaystyle{ \frac{\cos x}{\cos x} = 1}\) a tego nigdzie nie ma
Ostatnio zmieniony 8 paź 2011, o 17:57 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. \sin \cos
Powód: Poprawa wiadomości. \sin \cos
-
- Użytkownik
- Posty: 158
- Rejestracja: 4 mar 2009, o 09:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 29 razy
Sprowadź do najprostrzej postaci wyrażenie
ja też nie łapie o co Ci chodzi:)
\(\displaystyle{ \frac{ \sin x }{ \cos x }( \sin x + \cos x ) = \frac{ \sin x }{ \cos x } \cdot \sin x + \frac{ \sin x }{ \cos x } \cdot \cos x}\)
i teraz pierwszy iloczyn:
\(\displaystyle{ \frac{ \sin x }{ \cos x } \cdot \sin x = \frac{ \sin ^ {2}x}{ \cos x }}\)
i drugi iloczyn:
\(\displaystyle{ \frac{ \sin x }{ \cos x } \cdot \cos x = \frac{ \sin x }{1} \cdot 1 = \sin x}\), bo cos i nusy się skróciły.
\(\displaystyle{ \frac{ \sin x }{ \cos x }( \sin x + \cos x ) = \frac{ \sin x }{ \cos x } \cdot \sin x + \frac{ \sin x }{ \cos x } \cdot \cos x}\)
i teraz pierwszy iloczyn:
\(\displaystyle{ \frac{ \sin x }{ \cos x } \cdot \sin x = \frac{ \sin ^ {2}x}{ \cos x }}\)
i drugi iloczyn:
\(\displaystyle{ \frac{ \sin x }{ \cos x } \cdot \cos x = \frac{ \sin x }{1} \cdot 1 = \sin x}\), bo cos i nusy się skróciły.
Ostatnio zmieniony 8 paź 2011, o 17:58 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa zapisu funkcji trygonometrycznych.
Powód: Poprawa zapisu funkcji trygonometrycznych.
- waldekmar
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 30 wrz 2009, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 2 razy
Sprowadź do najprostrzej postaci wyrażenie
ok już czaję
to jak wyciągnę sin przed nawias to będzie takie coś:
\(\displaystyle{ \sin x \left( \frac{\sin x}{\cos x} + 1 - 2\sin x \right)}\) tak?
to jak wyciągnę sin przed nawias to będzie takie coś:
\(\displaystyle{ \sin x \left( \frac{\sin x}{\cos x} + 1 - 2\sin x \right)}\) tak?
Ostatnio zmieniony 8 paź 2011, o 18:18 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.