kiedy funkcja \(\displaystyle{ x+2arcctg(x)}\) przyjmuje wartośc 0. Proszę o wytłumaczenie jak to policzyć?
a jak policzyć wartość tej funkcji dla \(\displaystyle{ x=-1}\)
miejsce zerowe
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
miejsce zerowe
Rozwiązujesz równanie :
\(\displaystyle{ 0=x+2arctgx}\)
w zaokrągleniu \(\displaystyle{ x=-1,9\pi}\)
warto przy tym pamietać, że \(\displaystyle{ arctgx+arcctgx=\frac{\pi}{2}}\)
\(\displaystyle{ 0=x+2arctgx}\)
w zaokrągleniu \(\displaystyle{ x=-1,9\pi}\)
warto przy tym pamietać, że \(\displaystyle{ arctgx+arcctgx=\frac{\pi}{2}}\)