Wysokosc wiezy przedstawionej na rysunku mozna obliczyc zgodnie ze wzorem \(\displaystyle{ h= l \cdot \frac{tg \alpha \cdot tg \beta }{tg \beta -tg \alpha }}\)
Uploaded with
Uzasadnij powyzszy wzor.
uzasadnij wzor na wysokosc
-
- Użytkownik
- Posty: 387
- Rejestracja: 13 gru 2009, o 14:58
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 86 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 387
- Rejestracja: 13 gru 2009, o 14:58
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 86 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
uzasadnij wzor na wysokosc
Oznacz np (x) -sem dolną przyprostokątną tego trójkąta z kątem beta.
Zachodzi :
\(\displaystyle{ tg\alpha = \frac{h}{l+x}}\) oraz \(\displaystyle{ tg\beta=\frac{h}{x}}\) i z tego wyznacz (h) w zależności od danych.
Zachodzi :
\(\displaystyle{ tg\alpha = \frac{h}{l+x}}\) oraz \(\displaystyle{ tg\beta=\frac{h}{x}}\) i z tego wyznacz (h) w zależności od danych.