Tożsamości Trygonometryczne we wzorze na ruch drgający.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Sano
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 17 paź 2007, o 17:49
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy

Tożsamości Trygonometryczne we wzorze na ruch drgający.

Post autor: Sano »

Witam serdecznie,

Nie bardzo wiedziałem gdzie umieścic mój problem, więc jeżeli jest to błędny dział to dajcie znac. :)

A więc tak, wyprowadziłem sobie równanie ruchu dla pewnego 'ciała'(drganie swobodne nietłumione - ale to mało ważne). A wygląda ono tak:

\(\displaystyle{ x = C _{1}\cos\omega_{0}t+C _{2}\sin\omega_{0}t}\)
Jednak w mojej książce zaraz po tym wzorze mam podany inny zapis:
\(\displaystyle{ x=A\cos(\omega_{0}t+\delta)}\)
i magiczne zdanie: "między równaniem pierwszym a drugim zachodzą oczywiste wnioski".
I mój problem pojawia się w tych owych wnioskach, dlatego też chciałbym poprosic jakąś dobrą duszę by mi pomogła przekształcic równanie pierwsze.
Ostatnio zmieniony 6 paź 2011, o 23:10 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

Tożsamości Trygonometryczne we wzorze na ruch drgający.

Post autor: anna_ »

Ja bym raczej przekształcała to drugie równanie.
Sano
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 17 paź 2007, o 17:49
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy

Tożsamości Trygonometryczne we wzorze na ruch drgający.

Post autor: Sano »

anna_ pisze:Ja bym raczej przekształcała to drugie równanie.
Problem w tym że do drugiego równania muszę właśnie dojśc. Bo pierwsze to rozwiązanie równania różniczkowego.
Ale za chiny tego nie rozumiem. Dlatego zostałęm zmuszony napisac to tutaj na forum.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

Tożsamości Trygonometryczne we wzorze na ruch drgający.

Post autor: anna_ »

Jesteś pewien, że o to chodzi?

Masz wysunąć jakieś wnioski. Po przekształceniu drugiego równania wnioski będą takie, że

\(\displaystyle{ A\cos\delta=C_1}\)
i
\(\displaystyle{ A\sin\delta=C_2}\)

Chyba, że tu chodzi o coś całkiem innego.
Sano
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 17 paź 2007, o 17:49
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy

Tożsamości Trygonometryczne we wzorze na ruch drgający.

Post autor: Sano »

anna_ pisze:Jesteś pewien, że o to chodzi?

Masz wysunąć jakieś wnioski. Po przekształceniu drugiego równania wnioski będą takie, że

\(\displaystyle{ A\cos\delta=C_1}\)
i
\(\displaystyle{ A\sin\delta=C_2}\)

Chyba, że tu chodzi o coś całkiem innego.

Tak o to chodzi. Ktoś z jakiegoś powodu przyjął takie założenia, a nigdzie nic takiego nie pisało.

A czemu takie? Nie mam pojęcia, to już chyba bardziej pod fizykę podchodzi, więc zapytam się Profesora.
Tak czy siak, dzięki za pomoc.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

Tożsamości Trygonometryczne we wzorze na ruch drgający.

Post autor: anna_ »

W takim razie to co pisałam wyżej trzeba jeszcze dokończyć.

\(\displaystyle{ A\cos\delta=C_1 \Rightarrow A= \frac{C_1}{\cos \delta}}\)

\(\displaystyle{ A\sin\delta=C_2 \Rightarrow A= \frac{C_2}{\sin\delta}}\)

\(\displaystyle{ \frac{C_1}{\cos \delta}=\frac{C_2}{\sin\delta}}\)

czyli:
\(\displaystyle{ C_1\sin\delta=C_2\cos \delta}\)

lub inaczej

\(\displaystyle{ \frac{C_1}{C_2} = \frac{\cos \delta}{\sin\delta} =\tg \delta}\)
ODPOWIEDZ