mnożenie funkcji tryg

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
cris992
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 30 mar 2011, o 11:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 1 raz

mnożenie funkcji tryg

Post autor: cris992 »

Mam problem z takim zadaniem \(\displaystyle{ - \tg 13^\circ \cdot \ctg 77^\circ=}\) . Da sie to policzyc jakos inaczej niz kalkulatorem? Jeśli zamienie \(\displaystyle{ \tg 13^\circ}\) na \(\displaystyle{ \ctg 77^\circ}\) to wychodzi \(\displaystyle{ \ctg^{2}77^\circ}\) . Mam tez problem z \(\displaystyle{ \sin 30^\circ(\cos^{2}45^\circ - 1)=}\).
Ostatnio zmieniony 8 paź 2011, o 11:30 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
adampx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 4 mar 2009, o 09:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 29 razy

mnożenie funkcji tryg

Post autor: adampx »

Podejrzewam że na przykład w zapisie \(\displaystyle{ sin45^{2}}\) masz na myśli kwadrat sinusa (czyli w zasadzie \(\displaystyle{ sin^{2}45}\) )? Jeśli tak, to nie widzę problemu - Wartości dla tych kątów są znane.

Natomiast w pierwszym przypadku musisz skorzystać z tablic/kalkulatora
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

mnożenie funkcji tryg

Post autor: anna_ »

Tam przed \(\displaystyle{ tg13^o}\) jest minus?
ODPOWIEDZ