Udowodnienie tożsamości

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
alla
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 17 sty 2007, o 19:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

Udowodnienie tożsamości

Post autor: alla »

Na ostatnim sprawdzianie miałam do udowodnienia m.in. poniższą tożsamość:

\(\displaystyle{ ctgx+\frac{sinx}{1+cosx}=\frac{1}{sinx}}\)

Wogóle nie mogę ruszyć z miejsca. Może ktoś mógłby wyjaśnić mi jak to zrobić? Inne "tożsamości" rozwiązuję, ale na tym przykładzie padłam.
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Udowodnienie tożsamości

Post autor: Lorek »

\(\displaystyle{ \cot x+\frac{\sin x}{1+\cos x}=\frac{\cos x}{\sin x}+\frac{\sin x}{1+\cos x}=\frac{\cos x+\cos^2 x+\sin^2 x}{\sin x(1+\cos x)}=\\=\frac{\cos x+1}{\sin x(1+\cos x)}=\frac{1}{\sin x}}\)
przy odpowiednich założeniach.
alla
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 17 sty 2007, o 19:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

Udowodnienie tożsamości

Post autor: alla »

A mogłabym prosić o podpowiedź jakich założeniach?
Najgorsze jest to, że ja w tym nic nie widzę

Dopisane: No tak, już zobaczyłam, bardzo, bardzo dziękuję
ODPOWIEDZ