założenia/błędy w rachunkach

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
fart411
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 135
Rejestracja: 5 lut 2011, o 09:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: xaswq
Podziękował: 60 razy

założenia/błędy w rachunkach

Post autor: fart411 »

1. Sinus kąta ostrego \(\displaystyle{ \alpha}\) jest o \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2} }{2}}\) większy od cosinusa tego kąta. Oblicz \(\displaystyle{ \cos\alpha}\)

2. Liczby \(\displaystyle{ 2a + 1}\), \(\displaystyle{ 4a}\) i \(\displaystyle{ \frac{1}{4} \left( 20a +1 \right)}\) są odpowiednio sinusem, cosinusem i tangensem pewnego kąta \(\displaystyle{ \alpha}\). Znajdź liczbę a.

W pierwszym zadaniu sprowadziłem to do równania kwadratowego \(\displaystyle{ 2 \cos^{2} \alpha - \sqrt{2} \cos \alpha - \frac{1}{2}}\) wprowadziłem niewiadomą \(\displaystyle{ t= \cos \alpha \wedge t \in \langle-1;1\rangle}\), wyliczyłem deltę i wyszły mi dwa rozwiązania \(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{ \sqrt{2} - \sqrt{6} }{4} \vee \cos \alpha = \frac{ \sqrt{2} + \sqrt{6} }{4}}\) podczas gdy w odpowiedziach jest \(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{ \sqrt{6} - \sqrt{2} }{4}}\). Muszę mieć gdzieś błąd w rachunkach, ale nie mogę go znaleźć.

W drugim zadaniu podstawiłem do wzoru na tangens wszystkie podane liczby i po rachunkach otrzymałem równanie kwadratowe \(\displaystyle{ 20a ^{2} -a -1 = 0}\) i otrzymałem z niego dwa rozwiązania \(\displaystyle{ a=- \frac{1}{5} \vee a= \frac{1}{4}}\). Gdzieś musiałem zgubić założenia, bo w odpowiedziach jest tylko ta pierwsza liczba.
Ostatnio zmieniony 3 paź 2011, o 17:49 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.9 Instrukcji LaTeX-a.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

założenia/błędy w rachunkach

Post autor: anna_ »

fart411 pisze: \(\displaystyle{ 2 \cos^{2} \alpha - \sqrt{2} \cos \alpha - \frac{1}{2}}\)
Powinno być:
\(\displaystyle{ 2 \cos^{2} \alpha + \sqrt{2} \cos \alpha - \frac{1}{2}=0}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

założenia/błędy w rachunkach

Post autor: piasek101 »

2) \(\displaystyle{ -1\leq 2a+1\leq 1}\) bo sinus
ODPOWIEDZ