oblicz sinusa

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
bull103
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 1 paź 2011, o 09:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice

oblicz sinusa

Post autor: bull103 »

muszę obliczyć nastepujący przykład:

\(\displaystyle{ \sin \left( \frac{ \pi }{6}+13 \pi \right)}\)

prosze o pomoc, próbowałem wyciągać przed nawias, ale zły wynik wychodził więc pewnie tak nie można
Ostatnio zmieniony 1 paź 2011, o 11:41 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skalowanie nawiasów.
miodzio1988

oblicz sinusa

Post autor: miodzio1988 »

ze wzorow redukcyjnych skorzystaj
bull103
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 1 paź 2011, o 09:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice

oblicz sinusa

Post autor: bull103 »

okey, zrobiłem to tak:

\(\displaystyle{ \sin \left( \frac{ \pi }{6}+13 \pi \right) =\sin 13\frac{1}{6} \pi=\sin \frac{7}{6} \pi}\)

a to dlatego, że ze wzorów redukcyjnych zrozumiałem, że do woli moge odejmować po \(\displaystyle{ 2 \pi}\) i wynik bd ten sam, dobrze kombinuje?
Ostatnio zmieniony 1 paź 2011, o 13:08 przez ares41, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Skalowanie nawiasów.
miodzio1988

oblicz sinusa

Post autor: miodzio1988 »

nie. Juz pierwsza rownosc jest do bani. Inny wzor Ci jest potrzebny. Poszukaj na wiki
bull103
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 1 paź 2011, o 09:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice

oblicz sinusa

Post autor: bull103 »

niby czemu? jak dla mnie to sie zgadza, i ostateczny wynik tez wyszedł taki jak w odp. czyli \(\displaystyle{ - \frac{1}{2}}\)
miodzio1988

oblicz sinusa

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ \sin 13\frac{1}{6} \pi=\frac{7}{6} \pi}\)

to uważasz, ze jest ok?
Ostatnio zmieniony 1 paź 2011, o 13:08 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. \sin
bull103
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 1 paź 2011, o 09:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice

oblicz sinusa

Post autor: bull103 »

mhm, no zapomniałem sinusa, teraz juz okey?
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

oblicz sinusa

Post autor: kropka+ »

tak
ODPOWIEDZ