Witam mam problem z taki równaniem:
\(\displaystyle{ \frac{1}{ \cos x }+ \cos x =\cos ^{2}x+1}\)
Problem polega na tym iż nie wiem co zrobić z fragmentem \(\displaystyle{ \frac{1}{ \cos x }}\)
Z góry dzięki za pomoc
Równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 3 lis 2010, o 17:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: opole
- Podziękował: 1 raz
Równanie trygonometryczne
Ostatnio zmieniony 29 wrz 2011, o 18:32 przez Anonymous, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Stosuj \sin , \cos
Powód: Stosuj \sin , \cos
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
Równanie trygonometryczne
Podstaw \(\displaystyle{ t}\) za \(\displaystyle{ \cos x}\) i rozwiązuj równanie (dziedzina i te sprawy).
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 3 lis 2010, o 17:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: opole
- Podziękował: 1 raz
Równanie trygonometryczne
Po sprowadzeniu do wspólnego mianownika mam dalej problem z skróceniem t z mianownika gdyż wychodzi :
\(\displaystyle{ \frac{t ^{2}+1 }{t}}\)
(wiem to na pewno jest proste lecz nie mogę sobie przypomnieć jak to się robiło).
\(\displaystyle{ \frac{t ^{2}+1 }{t}}\)
(wiem to na pewno jest proste lecz nie mogę sobie przypomnieć jak to się robiło).
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
Równanie trygonometryczne
Pomnóż obustronnie przez \(\displaystyle{ t}\), przenieś wszystko na jedną stronę, wyłącz przed nawias itd.