rozwiązanie równania tryg i wielomian,
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 10 wrz 2006, o 20:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
rozwiązanie równania tryg i wielomian,
mam za zadanie rozwiązać równanie \(\displaystyle{ cos2x+sinx=p^{2}-4q+3}\) jeżeli \(\displaystyle{ x^{2}-1}\) jest dzielnikiem \(\displaystyle{ W(x)=x^{3}+px^{2}+qx+1}\) ?? może ktoś pomóc??
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
rozwiązanie równania tryg i wielomian,
Zadanie mr. Wuszta . Najpierw wyznaczasz wielomian W, dla którego zachodzi
\(\displaystyle{ W(-1)=0\wedge W(1)=0}\)
Potem jak wyznaczysz p i q to rozwiązujesz to równanie zamieniając cosinusa na postać z kwadratem sinusa i rozwiązujesz równanie trygonometryczno-kwadratowe
\(\displaystyle{ W(-1)=0\wedge W(1)=0}\)
Potem jak wyznaczysz p i q to rozwiązujesz to równanie zamieniając cosinusa na postać z kwadratem sinusa i rozwiązujesz równanie trygonometryczno-kwadratowe
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 10 wrz 2006, o 20:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
rozwiązanie równania tryg i wielomian,
to mam dojść do takiej postaci : cos2x+sinx=8 ??? i teraz co z tym ??
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
rozwiązanie równania tryg i wielomian,
Zmieniasz cos2x na funkcje pojedynczego kata czyli:
\(\displaystyle{ cos2x=cos^{2}x-sin^{2}x=1-sin^{2}x-sin^{2}x=1-2sin^{2}x}\)
czyli masz zwykle rownanie:
\(\displaystyle{ -2sin^{2}x + sinx -7 = 0}\)
Podstawiasz sobie pod sinx zmienna t i obliczasz POZDRO
\(\displaystyle{ cos2x=cos^{2}x-sin^{2}x=1-sin^{2}x-sin^{2}x=1-2sin^{2}x}\)
czyli masz zwykle rownanie:
\(\displaystyle{ -2sin^{2}x + sinx -7 = 0}\)
Podstawiasz sobie pod sinx zmienna t i obliczasz POZDRO