Trygonometria kąta dowolnego - wskazówki

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
dall
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 3 lis 2010, o 17:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 15 razy

Trygonometria kąta dowolnego - wskazówki

Post autor: dall »

Witam.
Prosiłabym o wytłumaczenie zadania. Otóż, mam zadanie treści:
"Wiedząc, że \(\displaystyle{ \sin x + \cos x =\frac{1}{\sqrt{2}}}\) oblicz:
a) \(\displaystyle{ \sin x \cdot \cos x}\)
b) \(\displaystyle{ | \sin x - \cos x |}\)
c) \(\displaystyle{ \sin ^ 3x+ \cos ^ 3x}\)
d) \(\displaystyle{ \sin ^ 4x+ \cos ^ 4x}\)"
Teraz problem. Zadanie mam rozwiązane do połowy (tylko przykłady a i b). Nie roibłam tego ja tylko nauczyciel na lekcji. Sęk w tym, że to było dośc dawno i nie wiem skąd wziął mi się taki zapis:
\(\displaystyle{ | \sin x - \cos x |=\sqrt{( \sin x - \cos x )^2}=\sqrt{( \sin x + \cos x )^2-4 \sin x \cos x }}\)
Dokładnie chodzi o to \(\displaystyle{ \sqrt{( \sin x + \cos x )^2-4 \sin x \cos x }}\)

Prosiłabym o wytłumaczenie skąd tu się wzięło 4 sin x cos x

(W przykł. a) wyszło \(\displaystyle{ \sin x \cdot \cos x =-\frac{1}{4}}\) )
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2011, o 16:27 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa zapisu funkcji trygonometrycznych.
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Trygonometria kąta dowolnego - wskazówki

Post autor: Lbubsazob »

Tu jest chyba to samo zadanie: 198667.htm
chlorofil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 548
Rejestracja: 16 cze 2010, o 18:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 96 razy

Trygonometria kąta dowolnego - wskazówki

Post autor: chlorofil »

dall pisze:nie wiem skąd wziął mi się taki zapis:
\(\displaystyle{ |sinx-cosx|=\sqrt{(\sin x-\cos x)^2}=\sqrt{(\sin x+\cos x)^2-4 \sin x \cos x}}\)
Dokładnie chodzi o to \(\displaystyle{ \sqrt{(\sin x+\cos x)^2-4\sin x\cos x}}\)
Rozpisz po prostu ze wzorów skróconego mnożenia.
ODPOWIEDZ