\(\displaystyle{ cosx + \sqrt{3} sinx = log(m-1) - log(3-m)}\)
Podejrzewam, że trzeba lewą stronę doprowadzić do "ładnego " stanu, a później obliczyć dla jakich m prawa strona zawiera się w zbiorze wartości lewej strony, ale jakoś nic mi nie przychodzi do głowy od czego zacząć to uproszczanie.
EDIT: No i mam jeszcze jedno ciekawe równanie:
\(\displaystyle{ 3^{sin ^{2} x} =3 ^{cos ^{2}x } +2}\)
równanie z logarytmami 2
równanie z logarytmami 2
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2011, o 20:54 przez Nimir, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
równanie z logarytmami 2
\(\displaystyle{ \cos x + \sqrt{3} \sin x=2\left( \frac{1}{2} \cos x + \frac{ \sqrt{3} }{2} \sin x \right)=2\left( \sin \frac{\pi }{6} \cos x + \cos \frac{\pi }{6} \sin x\right)}\)
Widzisz coś teraz? Zwinąć to trzeba. Prawa strona dziedzina.
Widzisz coś teraz? Zwinąć to trzeba. Prawa strona dziedzina.
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
równanie z logarytmami 2
Podziel równanie stronami przez 2, zauważ, że \(\displaystyle{ \frac{1}{2}=\sin\frac{\pi}{6}, \frac{\sqrt{3}}{2}=\cos\frac{\pi}{6}}\). Po lewej stronie równania zastosuj wzór na sinus sumy kątów. Jakie wartości przyjmuje lewa strona równania? Ułóż odpowiedni warunek dla strony prawej, pamiętając o istnieniu obu logarytmów.
równanie z logarytmami 2
No to byłem blisko, wynik jest dość zaskakujący. Jeszcze jak ktoś by pomógł z tym drugim równaniem.
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
równanie z logarytmami 2
Skorzystaj z jedynki trygonometrycznej otrzymując np. \(\displaystyle{ \cos^2x=1-\sin^2x}\), pomnóż równanie stronami przez \(\displaystyle{ 3^{\sin^2x}}\), sprowadź wszystkie wyrazy na jedną stronę równania (przyrównując ją do zera), wykonaj podstawienie \(\displaystyle{ t=3^{\sin^2x}}\) i rozwiąż pomocnicze równanie kwadratowe.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
równanie z logarytmami 2
\(\displaystyle{ 3^{sin ^{2} x} =3 ^{cos ^{2}x } +2}\)
Korzystamy z jedynki trygonometrycznej: \(\displaystyle{ \cos^2 x = 1 - sin^2 x}\)
\(\displaystyle{ 3^{sin ^{2} x} =3 ^{1 - sin^2 x } +2}\)
\(\displaystyle{ 3^{sin ^{2} x} = \frac{3}{3^{sin^2 x} } +2}\)
Zmienna pomocnicza \(\displaystyle{ t=3 ^{sin^2 x}}\).
Korzystamy z jedynki trygonometrycznej: \(\displaystyle{ \cos^2 x = 1 - sin^2 x}\)
\(\displaystyle{ 3^{sin ^{2} x} =3 ^{1 - sin^2 x } +2}\)
\(\displaystyle{ 3^{sin ^{2} x} = \frac{3}{3^{sin^2 x} } +2}\)
Zmienna pomocnicza \(\displaystyle{ t=3 ^{sin^2 x}}\).