\(\displaystyle{ \left( \frac{1}{2} \right) ^{\left( \log _{0,5} \sin x\right) ^{2}} + \left( \sin x\right) ^{\log _{0,5} \sin x} = 1}\)
Ktoś chętny do pomocy?
równanie z logarytmami
równanie z logarytmami
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2011, o 20:28 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
równanie z logarytmami
Udowodnij, że \(\displaystyle{ \left( \frac{1}{2} \right)^{\left( \log_{\frac{1}{2}} \sin x \right)^2} = \left( \sin x \right)^{\log_{\frac{1}{2}} \sin x}}\). Potem łatwo
równanie z logarytmami
No to zrobiłem tak:
\(\displaystyle{ \left( \frac{1}{2} \right) ^{\left( log _{ \frac{1}{2} } sinx \right) ^{2} } + \left( sinx\right) ^{log _{\frac{1}{2} } sinx} = 1
Pomine obliczenia, tylko odrazu przejde do tego, że jeden wyraz jest równy drugiemu
2\left[ \left( \frac{1}{2} \right) ^{log _{\frac{1}{2}} sinx } \right] ^{2} =1
\left[ \left( \frac{1}{2} \right) ^{log _{\frac{1}{2}} sinx } \right] ^{2} = \frac{1}{2}
\left( \frac{1}{2} \right) ^{log _{\frac{1}{2}} sinx }= \frac{ \sqrt{2} }{2}
\left( \frac{1}{2} \right) ^{log _{\frac{1}{2}} sinx }= \left( \frac{1}{2} \right) ^{ \frac{1}{2}
}
log _{ \frac{1}{2} }sinx= \frac{1}{2} \Rightarrow sinx= \frac{ \sqrt{2} }{2}}}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{ \pi }{4} } + 2k \pi \cup \frac{3 \pi }{4} } + 2k \pi \wedge k \in C}\)
Teraz mam dylemat, czy to jest dobrze czy jak, bo w odpowiedziach są rozwiązania jak dla
\(\displaystyle{ sinx= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \left( \frac{1}{2} \right) ^{\left( log _{ \frac{1}{2} } sinx \right) ^{2} } + \left( sinx\right) ^{log _{\frac{1}{2} } sinx} = 1
Pomine obliczenia, tylko odrazu przejde do tego, że jeden wyraz jest równy drugiemu
2\left[ \left( \frac{1}{2} \right) ^{log _{\frac{1}{2}} sinx } \right] ^{2} =1
\left[ \left( \frac{1}{2} \right) ^{log _{\frac{1}{2}} sinx } \right] ^{2} = \frac{1}{2}
\left( \frac{1}{2} \right) ^{log _{\frac{1}{2}} sinx }= \frac{ \sqrt{2} }{2}
\left( \frac{1}{2} \right) ^{log _{\frac{1}{2}} sinx }= \left( \frac{1}{2} \right) ^{ \frac{1}{2}
}
log _{ \frac{1}{2} }sinx= \frac{1}{2} \Rightarrow sinx= \frac{ \sqrt{2} }{2}}}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{ \pi }{4} } + 2k \pi \cup \frac{3 \pi }{4} } + 2k \pi \wedge k \in C}\)
Teraz mam dylemat, czy to jest dobrze czy jak, bo w odpowiedziach są rozwiązania jak dla
\(\displaystyle{ sinx= \frac{1}{2}}\)