funkcje typu y=asinx ...
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 3 lis 2010, o 17:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: opole
- Podziękował: 1 raz
funkcje typu y=asinx ...
Witam mam problem z rozwiązaniem części zadania.
zad.Narysuj wykres funkcji i określ jej zbór wartości:
\(\displaystyle{ a) y=2\sin 3x}\)
\(\displaystyle{ b) y=3\cos\frac23x}\)
\(\displaystyle{ c) y=2\tg\frac23x}\)
\(\displaystyle{ d) y=\frac12\ctg 2x}\)
Problem polega na obliczeniu x tak jak jest np. w przykładzie 3x.
Z góry dzięki za pomoc.
zad.Narysuj wykres funkcji i określ jej zbór wartości:
\(\displaystyle{ a) y=2\sin 3x}\)
\(\displaystyle{ b) y=3\cos\frac23x}\)
\(\displaystyle{ c) y=2\tg\frac23x}\)
\(\displaystyle{ d) y=\frac12\ctg 2x}\)
Problem polega na obliczeniu x tak jak jest np. w przykładzie 3x.
Z góry dzięki za pomoc.
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2011, o 14:24 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Ułamek to w LaTeXu '\frac{}{}'. Poprawa zapisu f-cji trygonometrycznych.
Powód: Poprawa wiadomości. Ułamek to w LaTeXu '\frac{}{}'. Poprawa zapisu f-cji trygonometrycznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 548
- Rejestracja: 16 cze 2010, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 96 razy
funkcje typu y=asinx ...
Jak narysować \(\displaystyle{ \sin x}\) to wiesz. Jak teraz narysować \(\displaystyle{ \sin 3x}\)? Co się stanie z wyjściowym wykresem? Hint: zmienia się skala, w jednym pełnym okresie dla wyjściowej funkcji muszą się zmieścić 3 funkcje sinus. I tyle.
-
- Użytkownik
- Posty: 548
- Rejestracja: 16 cze 2010, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 96 razy
funkcje typu y=asinx ...
Jako proste ćwiczenie proponuję Ci obliczyć miejsca zerowe funkcji \(\displaystyle{ \sin 3x}\) w przedziale \(\displaystyle{ \left[ 0; 2\pi\right]}\)
Tu wykres dla \(\displaystyle{ \sin 2x}\):
[usunięto]
Tu wykres dla \(\displaystyle{ \sin 2x}\):
[usunięto]
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2011, o 16:56 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Umieszczanie linków do stron konkurencyjnych. Złamanie pkt. III.6.7 Regulaminu
Powód: Umieszczanie linków do stron konkurencyjnych. Złamanie pkt. III.6.7 Regulaminu
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
funkcje typu y=asinx ...
\(\displaystyle{ T}\)-okres zasadniczy (podstawowy) funkcji \(\displaystyle{ \sin 2x}\), \(\displaystyle{ f(x)= \sin 3x}\)
\(\displaystyle{ f(x+T)=\sin(3(x+T))=\sin (3x+3T)}\)
niech \(\displaystyle{ \alpha =3x}\)
\(\displaystyle{ \sin (3x+3T)=\sin( \alpha +3T)}\) - wiedząc, co jest okresem zasadniczym funkcji \(\displaystyle{ g( \alpha )=\sin \alpha}\) wyznaczasz okres zasadniczy funkcji \(\displaystyle{ f(x)=\sin 3x}\)
To w kwestii okresu funkcji, a mnożenie funkcji przez stałą może zmienić jej zbiór wartości (zależy od stałej i danej funkcji).
Pozostałe podpunkty podobnie.
\(\displaystyle{ f(x+T)=\sin(3(x+T))=\sin (3x+3T)}\)
niech \(\displaystyle{ \alpha =3x}\)
\(\displaystyle{ \sin (3x+3T)=\sin( \alpha +3T)}\) - wiedząc, co jest okresem zasadniczym funkcji \(\displaystyle{ g( \alpha )=\sin \alpha}\) wyznaczasz okres zasadniczy funkcji \(\displaystyle{ f(x)=\sin 3x}\)
To w kwestii okresu funkcji, a mnożenie funkcji przez stałą może zmienić jej zbiór wartości (zależy od stałej i danej funkcji).
Pozostałe podpunkty podobnie.
funkcje typu y=asinx ...
\(\displaystyle{ y\left( x\right) = A \cdot \sin \left( ax\right)}\)
A - amplituda sinusoidy
Okresem podstawowym takiej funkcji jest liczba
\(\displaystyle{ \frac{2 \pi }{a}}\)
A - amplituda sinusoidy
Okresem podstawowym takiej funkcji jest liczba
\(\displaystyle{ \frac{2 \pi }{a}}\)