trudny przykład równania
-
- Użytkownik
- Posty: 1631
- Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Witaszyce
- Podziękował: 288 razy
- Pomógł: 72 razy
trudny przykład równania
\(\displaystyle{ 2 \cos x =\log y + \frac{1}{\log y}}\)
Nie mam pojęcia od czego tu zacząć i jak to rozwiązać. Proszę o pomoc
Nie mam pojęcia od czego tu zacząć i jak to rozwiązać. Proszę o pomoc
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2011, o 23:41 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. \log
Powód: Poprawa wiadomości. \log
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
trudny przykład równania
Właściwie to można wyznaczyć \(\displaystyle{ x}\) w zależności od \(\displaystyle{ y}\) i tyle, bo mamy tylko jedno równanie i aż dwie zmienne
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
trudny przykład równania
Dziedzina \(\displaystyle{ x \in \mathbb{R}}\) i \(\displaystyle{ y>0}\). Niech \(\displaystyle{ y \ge 1}\), wtedy \(\displaystyle{ \log y \ge 0}\) i mamy
\(\displaystyle{ \log y + \frac{1}{\log y} \ge 2}\)
oraz
\(\displaystyle{ 2 \cos{x} \le 2}\)
więc rozwiązania to \(\displaystyle{ x=2k \pi}\) (\(\displaystyle{ k \in \mathbb{Z}}\)) i \(\displaystyle{ y=10}\).
Niech teraz \(\displaystyle{ y \in (0,1)}\) wtedy jest prawa strona mniejsza od \(\displaystyle{ -2}\), czyli brak rozwiązań.
\(\displaystyle{ \log y + \frac{1}{\log y} \ge 2}\)
oraz
\(\displaystyle{ 2 \cos{x} \le 2}\)
więc rozwiązania to \(\displaystyle{ x=2k \pi}\) (\(\displaystyle{ k \in \mathbb{Z}}\)) i \(\displaystyle{ y=10}\).
Niech teraz \(\displaystyle{ y \in (0,1)}\) wtedy jest prawa strona mniejsza od \(\displaystyle{ -2}\), czyli brak rozwiązań.
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
trudny przykład równania
Nie, rozwiązaniami są pary \(\displaystyle{ (x,y)=(2k \pi, 10)}\) gdzie \(\displaystyle{ k}\) przebiega cały zbiór liczb całkowitych.major37 pisze:Czyli jest tylko jedno rozwiązanie ?
-
- Użytkownik
- Posty: 1631
- Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Witaszyce
- Podziękował: 288 razy
- Pomógł: 72 razy
trudny przykład równania
A bo z tyłu mam jeszcze pare \(\displaystyle{ x=\pi + 2k \pi}\) i \(\displaystyle{ y=0,1}\) skąd oni to wzieli ?
-- 26 wrz 2011, o 22:05 --
tam między pi a y powinna być spacja a nie wiem czemu jej nie ma.
-- 26 wrz 2011, o 22:05 --
tam między pi a y powinna być spacja a nie wiem czemu jej nie ma.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
trudny przykład równania
\(\displaystyle{ \log y + \frac{1}{\log y} \le -2}\) dla \(\displaystyle{ y \in (0,1)}\)tometomek91 pisze: Niech teraz \(\displaystyle{ y \in (0,1)}\) wtedy jest prawa strona mniejsza od \(\displaystyle{ -2}\), czyli brak rozwiązań.
Jest rozwiązanie...
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
trudny przykład równania
No właśnie pospieszyłem sie z tymi ujemnymi logarytmami niech \(\displaystyle{ y \in (0,1)}\) wtedy wartość
\(\displaystyle{ logy}\) jest ujemna, czyli wartość \(\displaystyle{ -logy>0}\) ale \(\displaystyle{ -logy=\frac{1}{logy}>0}\) więc równanie się nie zmienia. Teraz pytamy, kiedy \(\displaystyle{ logy=-1}\) i stąd \(\displaystyle{ y=\frac{1}{10}}\). Więc są jeszcze dodatkowe pary, które spełniają to równanie, własnie takie jak napisałeś major37.
\(\displaystyle{ logy}\) jest ujemna, czyli wartość \(\displaystyle{ -logy>0}\) ale \(\displaystyle{ -logy=\frac{1}{logy}>0}\) więc równanie się nie zmienia. Teraz pytamy, kiedy \(\displaystyle{ logy=-1}\) i stąd \(\displaystyle{ y=\frac{1}{10}}\). Więc są jeszcze dodatkowe pary, które spełniają to równanie, własnie takie jak napisałeś major37.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
trudny przykład równania
Powinno być: Niech \(\displaystyle{ y>1}\), \(\displaystyle{ y=1}\) odrzucamy, bo nie możemy dzielić przez zero.tometomek91 pisze:Dziedzina \(\displaystyle{ x \in \mathbb{R}}\) i \(\displaystyle{ y>0}\). Niech \(\displaystyle{ y \ge 1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
trudny przykład równania
\(\displaystyle{ k \in \mathbb{Z}}\) równoważy z \(\displaystyle{ k \in \mathbb{C}}\), ten pierwszy to taki międzynarodowy zapis.
trudny przykład równania
Czy to właściwy zapis
\(\displaystyle{ -\log y=\frac{1}{\log y}>0}\)
skoro
\(\displaystyle{ -\log y= \log\frac{1}{y}}\)
\(\displaystyle{ -\log y=\frac{1}{\log y}>0}\)
skoro
\(\displaystyle{ -\log y= \log\frac{1}{y}}\)
Ostatnio zmieniony 6 paź 2011, o 13:41 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a.